Skoči na glavno vsebino

V spomin na učiteljico Ireno Horvat

V torek, 7. septembra 2021, smo v spomin na izjemno učiteljico Ireno Horvat, ki nas je mnogo prehitro zapustila, odkrili spominsko ploščo pred šolo in posadili drevo. Svečanosti so se udeležili njena ožja družina in učenci ter zaposleni na šoli.

Irena Horvat je na šoli delovala polnih 25 let in pustila velik pečat tako pri učencih kot tudi pri zaposlenih. Delovala je na različnih področjih (raziskovalno delo, vodenje Sveta zavoda, mentorstvo učencem na različnih tekmovanjih, …).

Izvleček iz obrazložitve ob podelitvi Šilihovega odličja:

Irena Horvat je od leta 1995 zaposlena na Osnovni šoli Draga Kobala Maribor, na področju vzgoje in izobraževanja pa z vso predanostjo deluje že polnih trideset let. Je učiteljica matematike in fizike, a večinoma poučuje matematiko, zadnja leta tudi izbirne predmete iz astronomije. Od leta 2004 ima naziv svetovalka. V pouk vnaša vedrino in širino, kot razredničarka in sodelavka pa tudi blagodejno materinsko toplino. Od leta 2000 je koordinatorica raziskovalne dejavnosti na šoli. Pod njenim okriljem je šola postala prepoznavna v projektu »Mladi za napredek Maribora«. Irena Horvat je bila mentorica 36 raziskovalnim nalogam, polovica od njih se je v projektu uvrstila na prva tri mesta. Na Državnem srečanju mladih raziskovalcev so raziskovalne naloge pod njenim mentorstvom prejele 3 zlate, 5 srebrnih in 8 bronastih priznanj. Vsa leta uspešno pripravlja učence na tekmovanja iz matematike in od leta 2009 tudi na tekmovanja iz astronomije. Učenci na državnem nivoju redno dosegajo zlata in srebrna priznanja. Vsa leta je na šoli organizatorica tekmovanja v matematiki in astronomiji. V letih od 2008 do 2010 je bila šolska koordinatorica za delo z nadarjenimi učenci. V šolskem letu 2015/2016 je bila vodja mednarodnega projekta na šoli Chain Reaction. Svoje učence je odlično pripravila za predstavitev dela na nacionalni ravni, na mednarodni konferenci v Bolgariji pa so odlično zastopali Slovenijo. V šolskem letu 2007/2008 je sodelovala z javnim zavodom Šola za ravnatelje kot vodja ožjega razvojnega tima Mreže učečih se šol 2. Trenutno je že drugi zaporedni mandat predsednica Sveta zavoda, to delo pa je opravljala tudi že v obdobju 2001/2004. Šilihovo odličje tako zagotovo prejema učiteljica z vsemi atributi odličnosti v pedagoškem poklicu.

(Skupno 450 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost