Skoči na glavno vsebino

Odgovornost je lepa čednost

Najtežji del vzgoje je otroka naučiti, kako se vozi kolo. Zakaj? Ko opazujete otroka, kako se trese na kolesu, prvič zares spoznate,  kako otrok potrebuje oboje – tako vašo podporo kot svobodo. In da je to nekaj, kar bo vedno potreboval (Sloan Wilson).

Študije Svetovne zdravstvene organizacije priporočajo, naj se otrok giblje vsaj eno uro na dan. To je ideal, ki bi se mu morali čim bolj približati. Žal te standarde v Sloveniji dosega le približno 60 % desetletnikov  in samo še 30 % petnajstletnikov. In ena izmed prvih odgovornosti vseh nas je, da poskrbimo za zdravje.

Šport ima obilico pozitivnih koristi, ker:

  • otroka navajamo na prenašanje naporov,
  • mu ob preizkušanju lastnih zmožnosti oblikujemo pozitivno samopodobo,
  • ob pomoči iger razvijamo družbeno sprejemljive oblike obnašanja,
  • usmerjamo ga k strpnosti in sprejemanju drugačnosti,
  • krepimo vrednoto lastne odgovornosti.

Sprejemanje odgovornosti se ne začne pri 32. letu. Niti pri 24. Razvijati se začne v zgodnjem otroštvu, ob opazovanju odraslih in njihovega prevzemanja odgovornosti.

Andrej Pešec pravi: »Otrok bo počel to, kar počno pomembni ljudje v njegovem življenju.«

Slika 1. Urejanje okolja.
Slika 2. Pomoč otroka pri hišnih opravilih.

Vsakič, ko preprečimo, da bi se otrok soočil z neprijetnimi posledicami svojih odločitev in ravnanj, na eni strani utrjujemo neprimerno vedenje in na drugi strani preprečujemo razvoj konstruktivnih vedenjskih vzorcev in navad.

Usmerimo otroka v to, da se zaveda, da je precejšen del odvisen od tega, kaj sam vloži v to, koliko se potrudi. Sami pa razmislimo o tem, da se z otrokom srečamo na pol poti. En del je otrokov, en del je pa naš. Njegov del je, da prevzame odgovornost za svoje šolsko delo, naš pa, da ga pri tem podpiramo in usmerjamo. Prav je, da se srečamo na sredini (Martinec Selan, 2020).

Slika 3. Otrok naj prevzame odgovornost za svoje šolsko delo, mi pa mu pri tem pomagajmo.
Slika 4. Spodbujanje, nasmeh in potrpežljivost pri vzgoji so ključnega pomena.

Kako otroka že zgodaj naučiti odgovornosti?

  • Pojdite postopoma in bodite potrpežljivi.
  • Naučite otroka kako postaviti cilje. Ko so cilji realno postavljeni in jih otrok doseže, se ob tem sprošča dopamin, ki spodbuja občutek sreče in motivacije.
  • Pomagajte mu obvladovati čustva. To lahko naredite s pomočjo športa, glasbe, ustvarjanja. To jim bo v pomoč tudi pri ohranjanju potrpljenja. Bolj ko se bodo sposobni obvladovati, samozavestnejši bodo (in s tem tudi vi).
  • Spodbujate zdrave prehranjevalne navade. Že od malih nog skušajte pri otrocih uvajati doma pripravljeno in uravnoteženo prehrano, pustite pa seveda kdaj pa kdaj tudi prostor za »pregrehe«, da se otrok ne počuti prikrajšanega. S tem otrok ujame tudi ravnotežje med zdravim in nezdravim.
  • Razporedite domača opravila. Določite zadolžitve, ki bodo primerne otrokovi starosti.
  • Naj sami popravijo svoje napake. Če so se vaši otroci znašli v situaciji, ki ji niso kos, denimo prepir s prijateljem, nazadovanje pri športni aktivnosti zaradi pomanjkanja motivacije, razlita voda po tleh … jim ne pomagajte, ampak pustite, da sami rešijo problem. Vsekakor pa ocenite situacijo in ugotovite, ali je za otrokovo starost primerno, da ukrepa sam (na primer pobiranje stekla od razbitega kozarca itd.).
  • Sami bodite najboljši zgled. Pri tem zgledu se izkažite.Če se bodo otroci lahko zgledovali po vas, bo to dobra popotnica za njihovo prihodnost.
Slika 5. Dober zgled, dobra vzgoja.

Vzgoja samostojnega in odgovornega posameznika terja veliko potrpežljivosti, nesebične ljubezni, dajanja, empatije, razumevanja … Vendar je naložba v lastno rast, v vzgojo in skupne trenutke najboljša naložba za vas in otroke.

Ukvarjanje s športom je tisto kar močno vpliva na učenje delovnih navad, odgovornosti, premagovanja težav, samodiscipline, pa tudi samozavesti. Seveda je zelo pomembno, da otrok v športu uživa in da ga s športom ne silimo. Le tako bodo otroci dozoreli v zrele in uspešne odrasle ljudi, ki se bodo znali soočati s problemi in jih konstruktivno reševati.

Dajte otroku krila in letite z njimi.

Slika 6. Rad igram nogomet.

Bodi FIT, bodi KUL in “športaj” FUL. Zase. Za zdravje. Za lepši dan. #FITKobalček

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost