V soboto, 27. maja 2017, so nam Liljana Jarh, Jože Kos Grabar, Marjan Drev in še nekateri drugi pobudniki Zgodbe o mariborskih klopeh in ljudeh predstavili devet mariborskih unikatnih klopi. Te nimajo le uporabne, temveč tudi umetniško vrednost.

Dobili smo se na Židovskem trgu in se srečali s prvo od klopi, ki je simbolno poimenovana (S)KLOP in je izdelana iz lesa, železa, peščenjaka in granita in obkroža drevo. Pred časopisno hišo Večer stoji klop K'RESNICA SVOBODE iz stekla in jekla. Pred Andragoškim zavodom v Maistrovi ulici je postavljena mogočna KALUMA iz lesa in aluminija. Pred Stolno cerkvijo smo se srečali z Marjanom Drevom, avtorjem spomenika Antona Martina Slomška in nove pridobitve, njegovega dvojca klopi iz marmorja MIDVA. Res nam je bilo v čast, da smo v živo videli tega pomembnega mariborskega kiparja. Pred Univerzitetno knjižnico stoji klop ODPRTA KNJIGA, ki je vsa iz lesa in je delo oblikovalca Nejca Brezovška.

Pred Osnovno šolo Prežihovega Voranca Maribor se kar ponuja, da sedeš nanjo, KLOP IGRE, SMEHA IN POVEZOVANJA. Vsa je iz lesa, izdelala jo je nekdanja učenka te šole, arhitektka Lana Topolovec. Tu smo izvedeli, da lahko v bližnji bodočnosti posebno klop dobimo tudi pred Osnovno šolo Draga Kobala Maribor, le idejne predloge je potrebno poslati pobudnikom projekta Zgodbe o mariborskih klopeh in ljudeh. To smo skupaj z mentorico Majdo Rižnar tudi obljubili.

Nazadnje smo si pred Sodnim stolpom ogledali ŽENSKO KLOP iz lesa, železa, brona. Njena avtorica je akademska kiparka Metka Kavčič. Pred Vodnim stolpom stoji klop ODTISI ČASA in je delo treh avtorjev. To sta akademski kipar Jernej Forbici in akademska slikarka Marika Vicari ter Vladimir Forbici.

Po končanem ogledu smo se odpeljali na enourno plovbo po Dravi z ladjico Dravska vila. Uživali smo v čudovitem razgledu po okolici in ob sladkem pecivu s sokom. Potem smo se sprehodili do frančiškanske cerkve, kjer nas je že čakal vlakec Jurček, ki nas je pripeljal do naše šole na Pobrežju.

Ekskurzije se je udeležilo 43 učencev ter njihovih staršev in lepo smo se imeli. Dobili smo tudi povabilo na odprtje 10. klopi. To se bo zgodilo v četrtek, 15. junija 2017, ob 19. uri pred evangeličansko cerkvijo v Trubarjevi ulici. Vabljeni vsi, ki vas zanima še ena kulturna obogatitev našega mesta!

Deli:

Poveži se z nami:

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Youtube
  • logo2
  • logo3
  • logo1
  • Izboljšajmo Maribor