V soboto, 23. 9. 2017, smo člani krožka Moj Maribor šli na avtobusni izlet v Selnico ob Dravi na 19. praznik jabolk in kronanje 11. vinske kraljice. A najprej pa smo si ogledali dvorec Viltuš.

Ob 13. uri smo se odpeljali izpred šole. Pred dvorcem Viltušem so nas pričakali Rajmund Lampreht, ki nam je predstavil zgodovino dvorca (naslednji dan, v nedeljo, 24. 9. 2017, je ob 16. uri v občinski zgradbi predstavil svojo knjigo Grad Viltuš, po sledeh plemstva in gospode na Viltušu), gozdar Miran Praznik, ki nam je razkazal različne eksotične vrste dreves, ki uspevajo v parkovnem nasadu okoli Viltuša, nadalje Ivanka Frešer, predsednica Turističnega društva Selnica ob Dravi, ki nam je zaželela dobrodošlico in vsakemu podelila bon za kasnejšo toplo malico, in nenazadnje naša učiteljica slovenščine Tatjana Praprotnik Žaucer, domačinka Selnice, ki nam je utrla pot do vseh teh ljudi. V Viltušu smo se zadržali do 16. ure, vreme je bilo prekrasno, naši vodiči pa izredno zanimivi. V senci dreves smo si privoščili malico iz nahrbtnika.

V selniški cerkvi svete Marjete nas je sprejel njihov kaplan Jožef Urbanič in nam slikovito predstavil cerkev. Ker je Selnica zaradi obnove glavne ceste vsa razkopana, nas je po tem krajevnem labirintu uspešno vodila naša učiteljica Tatjana. Zatem smo krenili k Hramu kulture Arnolda Tovornika, ki se imenuje po v Selnici rojenem ljudskem igralskem umetniku (1916 – 1976), in ki so mu Selničani pred Hramom kulture postavili doprsni kip. Tam nas je znova sprejela predsednica TD Selnica Ivanka Frešer in tam smo pred osrednjo kulturno prireditvijo tudi pojedli še vroče čevapčiče. Zelo so nam teknili. V osrednji dvorani smo posedli in spremljali imeniten kulturni program. Zelo nas je pritegnil, zlasti nastop ljudskih pevk, pa nastop devetih glasbenikov na diatonični harmoniki, pa plesalki plesne šole Pingi. Zanimivi pa so bili tudi rezultati ankete o poznavanju jabolk in kraljice jabolk, ki so jo med domačini izvedli učenci Osnovne šole Selnica. Vidno ganjena se je od svoje krone poslovila Taja Gril, dosedanja kraljica jabolk, mi pa smo v »špalirju« pospremili na oder novo kraljico jabolk Tjašo Fašnik. Blestela je v prelepi obleki in prekrasno spleteni kiti. Z njo smo se kasneje tudi fotografirali pred Hramom kulture Arnolda Tovornika, slikali pa smo tudi vozilo, s katerim so jo pripeljali na prireditev (Camel Tropfy).

Ekskurzija se je tako iztekla. Vso vožnjo z avtobusom nazaj do šole smo se presmejali sedmošolki Zari Bajde, ki je znala zelo dobro pripovedovati smešnice in zastavljati uganke. Ob 19. uri, ko smo se vrnili na Pobrežje, se je že začelo temniti. Preživeli smo čudovit prvi jesenski dan. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam to lepo izkušnjo omogočili.

Mag. Majda Rižnar, prof., mentorica krožka Moj Maribor

Deli:

Poveži se z nami:

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Youtube
  • logo2
  • logo3
  • logo1
  • Izboljšajmo Maribor
  • ECS SLO