Skoči na glavno vsebino

Naši sedmošolci v zimski ŠVN na MB Pohorju

Pravijo, da je “zima za eskime”, pa vendarle to ne drži čisto – tudi za naše učence zimski čas nudi obilo radosti in športnih užitkov. Tudi zato se naši sedmošolci ta teden udeležujejo zimske šole v naravi na MB Pohorju, kjer so nastanjeni v CŠOD domu Planinka in se učijo oz. utrjujejo svoja znanja alpskega smučanja in teka na smučeh. Nekaj fotoutrinkov si lahko ogledate ob koncu tega prispevka, v nadaljevanju pa si lahko preberete mini dnevnik dogajanja v teh dneh.

V ponedeljek, 4. 2. 2019, zjutraj smo se z avtobusom odpeljali izpred šole do CŠOD doma, kjer so nas prijazno sprejeli. Po razporeditvah po sobah in razlagi pravil so učenci pojedli kosilo, nato pa smo se z avtobusom odpeljali na smučišče Areh, kjer so učenci prikazali dosedanje znanje alpskega smučanja in teka na smučeh. Glede na prikazano so učenci bili razdeljeni v ustrezne smučarske skupine in po nekaj uvodnih vajah so vsi uspešno opravili prve zavoje na smučeh. Zvečer smo se pogovorili o varnosti na smučišču, nato pa se odpravili na pohod pod zvezdnatim nebom in se prepričali, da tukaj na Pohorju zvezde žarijo svetleje, kot v mestu, ki se je svetlikalo spodaj v dolini pod nami.

V torek, 5. 2. 2019, smo se po jutranjem bujenju in zajtrku odpeljali na smučišče na Areh in vsaka skupina se je s svojim učiteljem smučanja podala novim zavojem naproti. Učenci so z učiteljem teka na smučeh – medtem, ko so se učili osnov, kar tako, mimogrede – pretekli 6,8 km :). Sledilo je kosilo s presenečenjem: prijazne kuharice v CŠOD domu Planinka so namreč za 2 izmed učencev, ki sta bila rojstnodnevnika – eden v ponedeljek, druga v sredo – pripravile imenitno torto. Učenca sta upihnila svečki, si zaželela lepe želje, vsi učenci pa so se nato nasmejani posladkali. Popoldanski počitek je nato še bolj dobro del in reševanje učnih listov pri popoldanskem pouku jim je bilo v pravi izziv. Po večerji smo se zopet zbrali v skupnem prostoru in si najprej ogledali utrinke Svetovnega prvenstva v alpskem smučanju iz Švedskega Åre-ja, med drugim tudi vožnjo naše Ilke v superveleslalomu. Sledila je ponovitev vaj na smučeh preko didaktičnega filmčka in ogled fotoutrinkov iz današnjega preživetega dne. V drugem delu večernega druženja so se učenci po skupinah, po katerih so razdeljeni pri smučanju in teku na smučeh, pomerili v tekmovanju v kvizu. Preden so se učenci odpravili k nočnemu počitku, je sledil še del z družabnimi igrami: učenci so se naučili smešno – zanimive igre “mesar” in se pri izvajanju le-te dodobra nasmejali in naigrali. Jutri pa nas čakajo novi izzivi in pripetljaji.

V sredo, 6. 2. 2019, smo se zjutraj prebudili v prekrasno sončno jutro. Po obilnem zajtrku nas je avtobus odpeljal na smučišče na Arehu, kjer smo nadaljevali z alpsko šolo smučanja, tekači pa z vajami na tekaških smučeh. Učenci v svojem znanju napredujejo hitro in suvereno. Začetniki vsi po vrsti zatrjujejo, da je obvladanje smuči lažje, kot so si predstavljali pred odhodom v zimsko ŠVN. Prav tako tekači na smučeh, ki so danes odšli že na pravcati pohod s smučmi po sledeh škrata Bolfenka. Namesto njega so našli njihovo razredničarko, ki je bodrila svoje učence ob progi. Pogoji na smučišču so bili idealni (nekaj le-teh je razvidno iz spodnjih fotografij). Po smučanju smo se vrnili v CŠOD dom Planinka na kosilo in popoldanski počitek. Prav zdaj pa so učenci med popoldanskim poukom bili deležni še enega prijetnega presenečenja: učenka, ki je danes praznovala rojstni dan, je dobila nepričakovan obisk iz doline – njena družina. Pripeljali so kar 2 torti in rojstnodnevno pecivo. Tako je pouk potekal s pridihom pesmi “vse najboljše za te” in to s takšnim veseljem, da je kaj. V nadaljevanju popoldneva so učenci dokončali delo na učnih listih. Sledila je večerja, nato pa smo si ogledali poučen film z naslovom “Čudo”, katerega vsebina se je dotaknila učencev. Pod vtisom današnjega dne so se učenci odpravili spat.

V četrtek, 7. 2. 2019, so se že zjutraj vrstila prvovrstna presenečenja: poleg krasnega sončnega vzhoda nas je pri zajtrku presenetil g. ravnatelj. Učenci so mu odkrili delček zanimivih zgodb, ki so se jim pripetile v teh dneh. Nekatere učence je tudi obiskal po sobah in preveril urejenost – tega dne je g. ravnatelj namreč bil tudi član ocenjevalne komisije za pospravljenost in snažnost sob naših sedmošolcev. Na Arehu je bilo zopet nepozabno – učenci so smučali, tekli na smučeh. Preizkusili so se v različnih načinih smučanja: hitro vijuganje – slalom, osnovni zavoji – veleslalom, vožnja v ožjem in širokem hodniku, ples na smučeh, smučarski skoki, vožnja “Filip Flisar style”, vožnja vzvratno, vožnja v parih, slalom med živimi vratci, vožnja po grbinah, vožnja po nesteptanem snegu… nepozabno. In doživeto. Razmere na smučišču so še vedno imenitne. Popoldne je sledilo kosilo in umirjeni prosti čas. V bližini CŠOD doma Planinka se čez ducat metrov granitnih skal vali slap Skalca – sprehodili smo se do tja in učenci so se čudili ledno – snežnim skulpturam, ki jih je izoblikovala padajoča voda in mrzel zimski zrak. Nekateri učenci so med pohodom ugotovili smisel primernih zimskih čevljev za pohode. Po vrnitvi v dom so se po sobah pričeli pripravljati za večerni program, ki se je pričel s predstavitvami sob in disko plesom. Nekatere sobe so se predstavile res s smešnimi in izvirnimi skeči. Tisti, ki niso pripravili svoje točke, so lahko izbirali med nastopom s pantomimo, plesom ali petjem. Sledil je disko ples, kjer je večina učencev plesala in se zabavala ob glasbi, ki so si jo sami izbrali.

In že smo se prebudili v zadnji dan zimske ŠVN – Prešernov praznik, 8. februar. Učenci so najprej izpraznili sobe in se po zajtrku še zadnjič odpravili na smučišča ter tekaške proge na Arehu. Tekači na smučeh so pretekli najdaljši – 6. km krog in vmes skočili še do stolpa na najvišjem vrhu MB Pohorja – Žigartovem vrhu. Smučarji smo presmučali vse odprte proge na Arehu in uživali v skupinski vožnji – v t.i. formaciji, kjer smo vsi hkrat vozili slalom navzdol po strmini in v ostalih oblikah smučanja. Vrnili smo se v CŠOD dom Planinka. Po kosilu smo se zahvalili uslužbencem doma in se poslovili od petošolcev OŠ Jakobski dol, ki so preživeli teden tukaj skupaj z nami. Pred odhodom v dolino smo učitelji smučanja – ga. Maja, g. Dušan, g. Dani, g. Jernej (tek na smučeh), učitelja Mateja in Klemen – učencem podelili diplome in praktične nagrade (ki so jih prispevali nekateri starši naših učencev – hvala vam) v obliki srečolova. V popoldanskih urah je avtobus zapeljal pred našo šolo, kjer so učence pričakali njihovi starši. S tem se je letošnja zimska ŠVN iztekla in vsem udeleženim pustila nepozabne spomine, smučarsko in tekaško znanje in še marsikaj.

Življenje pa se nadaljuje in nove nepozabne zgodbe napoveduje…

Spisal: Klemen Kotnik, pedag. vodja zimske ŠVN

(Skupno 2.311 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost