Skoči na glavno vsebino

Je bilo res 230 kač?

V soboto, 9. 3. 2019, smo se najprej ob desnem, nato še ob levem bregu reke Drave podali na Mariborski otok, ki je naravni spomenik od leta 1992. Tu najdemo drevesa, kot so gaber, hrast, bor, bukev, pa tudi nekatere redke živalske vrste. No, Mariborski otok se zdaj šele prebuja iz zimskega spanja, vse je še dokaj pusto, a že čez nekaj tednov bo slika drugačna. Ob pogledu na Hidroelektrarno Mariborski otok in glasno deročo Dravo smo lahko začutili, kaj pomeni neizmerna moč vode. Nato smo se sprehodili mimo (praznih) bazenov in športnih objektov. Mentorica nam je povedala srhljivo zgodbo izpred skoraj 100 let, ki se jo najde tudi na spletu. Kopališče Mariborski otok so odprli v letu 1930, a že leta 1933 je močno narasla reka Drava odnesla leseni most, ki je vodil na Mariborski otok. Mariborska mestna uprava je skušala zagato rešiti tako, da je dala zgraditi nov, masivnejši most iz železa. Med gradnjo pa so naleteli na gadje gnezdo z 230 kačami. Tako vsaj pravijo viri in dodajajo, da so težko dobili delavce, ki bi si upali nadaljevati z gradnjo v tako nevarnem okolju, saj so se vsi bali kač. Dvesto trideset gadov, si lahko to predstavljate?

Po bližnjici smo mimo Fontane prišli na Vrbanski plato, kjer so postavljeni Trije angeli, kipi umetnice Lučke Koščak v velikosti skoraj 3 m. Vsak obraz je drugačne oblike in vsak angel je drugačne barve. Preizkusili smo svoje plezalne sposobnosti, kar kmalu zatem pa smo postavljali še rekord v vzpenjanju po 454 stopnicah na Kalvarijo. Poplačani smo bili s čudovitim razgledom na naše mesto Maribor. Ustavili smo se pri cerkvici svete Barbare na Kalvariji in pri spomeniku 47. mariborskega pešpolka, nato pa je sledil spust po bližnjici mimo gostilne Anderlič do Geopunkturnega kroga ob robu Mestnega parka. Geopunkturn krog je stvaritev Marka Pogačnika. Nato smo se še malo poigrali na otroških igralih v parku in veselo odšli spet proti Pobrežju.

Isto soboto je na Lentu potekala tradicionalna rez 400-letne trte, tokrat prvič v soboto. Žal ni mogoče biti na več krajih hkrati. Če bi za dogodek izvedeli prej kot smo (en dan prej), bi se gotovo udeležili tudi tega dogodka.

Mentorica krožka Moj Maribor: mag. Majda Rižnar, prof.

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost