Skoči na glavno vsebino

Festival sprehodov in nagrada »Zlati šnuranc« za inovativno izveden sprehod

29. marca smo izvedli sprehod na Piramidi v okviru Festivala sprehodov, ki so ga skupaj organizirali:Maribor is the Future, Zadruge Živo Mesto in Rajzefibra in v partnerstvu Hiše! s Kulturnim društvom Center plesa, Plankton Media, ZIP, Turističnim društvom Maribor, Društvom za razvoj filmske kulture.

Ekipa naše šole je pripravila sprehod na Piramido, ki smo ga popestrili s pomočjo čitalcev QR kod na telefonih. Videli smo, da je Piramida zanemarjena, turist razen nekaj tabel izve o tem prostoru premalo. Svet se danes digitalizira, zato smo tudi mi prišli na idejo, da napravimo sprehod s pomočjo moderne tehnologije.

Ekipa osmošolcev je pripravila strokovna izhodišča in izvedla sprehod na Piramido z Vidom Kmetičem iz Rajzefiber biroja.

Devetošolci pa so napravili spletno stran za povezavo točk na Piramidi in aktualne povezave. Zbrali smo zgodbe in fotografije in jih sprehajalcem predstavili na malo drugačen način, s pomočjo QR kod.

Povezali smo se z Zavodom za turizem, Muzejem narodne osvoboditve Maribor, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor ter Pokrajinskim arhivom Maribor. Naša želja je, da ves Maribor prepredemo a QR kodami in omogočamo sodoben način predstavitve našega mesta. Projekt se bo z vsemi deležniki nadaljeval tudi v prihodnosti.

Učenci, ki so pripravili in izvedli prvi sprehod: Tin Černe, Jaš Heler, Sergej Kostić, Aleks Pavlič, Marko Škrinjar, Bijan Milošič in Nejc Muršec. Mentorici sta bili Mojca Borin in Marjetka Berlič.

Prav posebno presenečenje pa smo doživeli na zaključku Festivala sprehodov, ko smo dobili nagrado »Zlati šnuranc« za inovativni pristop mladih k spoznavanju kulturne in naravne dediščine našega mesta. Zaenkrat smo pripravili pet točk (Pohorje, industrija, mestni park, spodnji mariborski grad, Piramida), ko bomo dobili finančno pomoč pa bomo na Piramidi pripravili stalne table s QR kodami.

Naslednji sprehod, kjer se nam lahko pridružite bo v sredo, 24. aprila med 8. in 12. uro.

(Skupno 324 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost