Skoči na glavno vsebino

Učilnica v naravi na Mariborskem otoku

Vseh 20 učencev 5. b razreda smo preko ZPM Maribor prijavili na delavnice pod skupnim naslovom Učilnica v naravi – dan na Mariborskem otoku. Avtobus nas je v torek, 22. 10. 2019, prišel čakat pred šolo ob 9. uri, spotoma smo naložili še učence neke druge mariborske šole.

Gospod Slavko Šerod iz gobarskega društva Lisička nam je predstavil številne gobe, ki rastejo na Mariborskem otoku. Z biologinjo Nino smo iskali nevretenčarje v dravski vodi, ki obliva Mariborski otok (vzorčenje, ogled z mikroskopom). Brodili smo po blatu in to je bilo najlepše. Preizkusili smo se v hoji na hoduljah in šlo nam je odlično. Druga biologinja nam je predstavila sesalca vidro (sled v snegu, iztrebki, hrana, dlaka…). Sledilo je srečanje z zeliščarjem Borutom Cerkveničem. Ugotovili smo, da bi z rastlinami, ki rastejo na otoku, zlahka preživeli. Na koncu je sledilo še krepčilo z malico z ekološke kmetije s Hočkega Pohorja (kruh z zeliščnimi namazi, različno drobno pecivo z bio sestavinami, kuhan kostanj). Njihov zeliščni čaj je dišal tako kot tisti naš s šolskega bazarja.

Zahvaljujemo se ZPM Maribor za možnost, da smo na tako čudovit jesenski dan lahko raziskovali lepote in zanimivosti narave na Mariborskem otoku. Učili smo se marsičesa, kar so sodobni učni načrti, žal, vrgli iz kurikula, učenci pa to očitno zelo pogrešajo. Žal nam je samo, ker se vseh delavnic, ki so jih imeli za nas pripravljenih, do 13. ure, ko se je po nas spet vrnil avtobus, nismo utegnili obiskati.

Mag. Majda Rižnar, prof., razredničarka 5. b

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost