Skoči na glavno vsebino

Skrivnosti zdrave prehrane

»VEDNO DAJTE NAJBOLJŠE. TISTO, KAR DANES POSEJEŠ, BO JUTRI OBRODILO SADOVE.« (Og Mandino)

Zdrava prehrana je eden ključnih dejavnikov celostnega zdravja in temelj za zdrav razvoj vsakega otroka. Dobre prehranjevalne navade so zelo pomembne in prav zato je potrebno poskrbeti, da je naša hrana raznolika, bogata in tudi zdrava.

Fit Kobalček svetuje:

  • V prehrani se čim bolj izogibajmo sladkorju in sladkim pijačam.
  • Kuhajmo raznovrstne in kakovostne obroke.
  • Redno uživajmo sadje in zelenjavo.
  • Omejimo vnos soli v prehrani.
  • Izbirajmo in uživajmo zdrave maščobe.
  • Čim več hrane pripravimo doma.
  • Pazimo na pravilno prehrano tudi pred in po gibanju.
  • Spoznavajmo nove jedi.

Prehranska piramida:

Slika 1. Prehranska piramida (vir: https://www.medicinskislovar.com/prehranska-piramida/)

Normala telesna masa

Priporočena telesna masa je širok pojem in je odvisen od posameznika in njegovih značilnosti. Normalna telesna masa je ključna za ohranjanje zdravja, saj sta tako prenizka kot prekomerna telesna masa povezani z mnogimi negativnimi posledicami za osebno zdravje.

Za oceno prehranjenost se uporabljajo različni izračuni, najbolj enostaven med njimi je indeks telesne mase (ITM), ki upošteva zgolj telesno maso in višino. Na osnovi izračuna se lahko naredi zgolj groba ocena prehranskega statusa posameznika.

Spletni kalkulator ITM: https://sitis.si/itm-kalkulator-izracunaj-svoj-indeks-telesne-mase/


Stanje v Sloveniji

S prekomerno telesno maso in debelostjo se srečujemo tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih je prekomerno hranjenih in debelih približno 40% odraslih (29% žensk in 48% moških) ter 17% mladostnikov.

Stanje se je alarmantno poslabšalo v času, ko so bile šole zaradi COVID-19 zaprte in je šolanje potekalo na daljavo.

Energijsko porabo lahko povečamo predvsem na račun povečane fizične aktivnosti, energijski vnos pa lahko zmanjšamo tako, da zmanjšamo uživanje energijsko bogatih živil (maščobe, ogljikovi hidrati in čezmerno uživanje sladkorja).

Sestavi obrok: http://solskilonec.si/?page_id=985, v spodnji preglednici poglej energijsko porabo otrok in mladostnikov za različne gibalne dejavnosti v kilokalorijah (porabljene kilokalorije v 60 minutah telesne dejavnosti) ter pripadajoče vrednosti presnovnega ekvivalenta dejavnosti (MET).

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost