Skoči na glavno vsebino

Najdi.se

SPLETNA PLATFROMA – DIGITALNA MOTIVACIJSKA VSTOPNA TOČKA ZA REŠEVANJE DUŠEVNIH IZZIVOV MLADIH

Partnerja projekta Najdi.se Zavod VOZIM in Mladinski center Dravinjske doline sta skupaj s pridruženima partnerjema Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Univerzo na Primorskem Inštitutom Andrej Marušič in drugimi strokovnjaki, kreativno agencijo Luna TBWA in mladimi predstavila novo platformo Najdi.se, digitalno motivacijsko vstopno točko za reševanje duševnih izzivov mladih.

Njen namen je na pozitiven in spodbujajoč način pristopiti k promociji in varovanju duševnega zdravja ter destigmatizaciji oz. normalizaciji duševnih stisk med njimi.

Rdeča nit Najdi.se spletne platforme je v POISTOVETENJU z drugimi mladimi, kar daje občutek, da te nekdo razume, da nisi sam, hkrati pa daje posamezniku pogum, da se sooči s svojimi občutji, jih izrazi.

Samo Iskalnik

Orodje Samo Iskalnik mladim omogoča, da se najdejo v izpovedih drugih mladih, spoznajo svoje občutke in če je potrebno, o duševni stiski, ki jo doživljajo, na varen, anonimen način spregovorijo s strokovnjakom.

Glede na izpovedi v katerih se mladi najdejo ponuja prilagojen nabor rešitev za lažje soočanje z njihovim izzivom – brezplačne spletne in druge svetovalnice za mlade, spletne članke in drugo vsebino dostopno na digitalni platformi.

Instagram profil @dusozlom

Namen profila @dusozlom je v grajenju skupnosti mladih, ki na anonimen način prispevajo izpovedi, zgodbe, izpostavijo duševne izzive s katerimi se soočajo.

Nad profilom @dusozlom bdijo študentke psihologije, ki poleg anonimnega objavljanja izpovedi mladih, hkrati nudijo nasvete kjer osvetlijo stisko, ki se kaže v izpovedi in ponudijo korake za njeno reševanje.

Motivacijski plonkceglci in Najdi. se delavnice za mlade

Motivacijski plonkceglci predstavljajo motivacijske misli mladih za mlade, ko se ti soočajo z duševnimi izzivi. Plonkceglci nastajajo na Najdi.se delavnicah za mlade (osnovnošolce in srednješolce), ki so sestavljene iz dveh delov.

V prvem z mladimi svoje osebne izkušnje reševanja duševnih stisk, iskanja motivacije, začrtanja ciljev, ustvarjanja podporne mreže delijo znani športniki in poškodovanci na invalidskih vozičkih, ki so se po nesreči in življenju na invalidskem vozičku srečevali z veliki duševnimi stiskami in jih uspešno premagali.

V drugem delu pa mladi sami odkrivajo svoje želje in potrebe ter načine in vzvode za iskanje motivacije za premagovanje duševnih izzivov.

Umetna inteligenca Midjourney

S pomočjo ključnih besed izbranih čustev, čustvenih stanj in opisov ciljne skupine so z orodjem Midjourney, ki ga poganja umetna inteligenca, generirali abstraktni vizuali, ki so postali nosilci komunikacije do mladih, tako spletne platforme kot komunikacije na družbenih omrežjih. Gre za prvi slovenski projekt, kjer je za ta namen uporabljena umetna inteligenca.

Analiza ankete o duševnem zdravju mladih

V okviru Najdi.se sta partnerja Zavod Vozim in Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) izvedla anketo s ciljem raziskati aktualno stanje na področju duševnega zdravja mladih, tako na lokalni kot nacionalni ravni, vanjo pa sta vključila 633 oseb.

Več kot polovica mladih meni, da v družbi obstaja stigmatizacija duševnih težav v srednji ali veliki meri. Za naslavljanje te so izpostavili potrebo po več (po)govora o temi, izobraževanja, osveščanja in ozaveščanja. Kot mesto za to so predvideli šolo, in sicer sistematično naslavljanje teme že od osnovne šole dalje.

Izpostavili so, da bi bilo potrebno začeti: »z ozaveščanjem o pomenu duševnega zdravja, predvsem tudi v osnovnih in srednjih šolah, da bi ljudje poznali duševne motnje in razumeli, zakaj do njih prihaja in kako se jih lahko prepozna in odpravlja,« hkrati pa povedali: »če bi ljudje manj obsojali, bi mogoče ljudje z težavami prej priznali zanje.«

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost