Skoči na glavno vsebino

Erasmus + na Finskem

Ni daleč od tega, ko so se učenci v sklopu mednarodnega projekta Erasmus+ odpravili na Nizozemsko, in že je tukaj novo gostovanje. Tokrat so se učenci v spremstvu dveh učiteljev odpravili še bolj proti severu, in sicer v deželo tisočerih jezer, Finsko. V nedeljo, 15. 1. 2023, smo se ob 5. 30 s kombijem odpravili proti letališču v Budimpešti. Na poti ni bilo nikakršnih težav, na letališče smo prispeli nekaj čez 9. uro. Vsi protokoli na letališču so potekali brez težav, prav tako sam let do glavnega finskega mesta, Helsinkov. Samo letališče je zelo urejeno. Hitro smo se vkrcali na vlak, saj je železniška postaja povezana z letališčem. Pot z vlakom do končne destinacije, kraja Riihimaki, je trajala približno eno uro. Na postaji so nas ob prihodu že čakali finski gostitelji in družine pri katerih bodo en teden prebivali naši učenci. Tako se je zaključilo dokaj naporno potovanje na Finsko. V ponedeljek pa so na sporedu že prve aktivnosti, ki čakajo tako učence kot učitelje. Se že veselimo. 

Ponedeljek, 16.1.2023

V ponedeljek so aktivnosti potekale večinoma v šolskih prostorih. Šola je moderna, urejena, kar pa je po svoje razumljivo glede na to, da so jo popolnoma renovirali pred približno desetimi leti. Učenci so se s svojimi gostitelji priključili k različnim predmetom ter so v sklopu delavnic obravnavali okoljske teme. V tem času so nam finski gostje razkazali šolske prostore. Lahko smo si ogledali tudi nekaj primerov pouka pri različnih predmetih. Po kosilu je sledila športna aktivnost, in sicer drsanje in igranje hokeja na ledu v lokalni ledni dvorani. To je bila zadnja današnja aktivnost.

Torek, 17. 1. 2023

Torek se je pričel podobno kot ponedeljek. Učenci so imeli različne delavnice v sklopu pouka, učitelji pa sestanek glede poteka tega projekta. Sledilo je kosilo, okrepčilo za aktivnosti na prostem. Sledila je nepozabna izkušnja za večino udeležencev projekta. Z avtobusom smo se učitelji skupaj z učenci odpravili proti enemu izmed neštetih jezer na Finskem. Država ima upravičeno vzdevek ‘dežela tisočerih jezer’. Ob jezeru je bilo precej hladno, samo jezero je bilo še prekrito s plastjo ledu. Učenci so hitro odnesli drva v hiško in zakurili kamin. Sledil je vrhunec današnjega dne. Potopili bi se naj v jezero. Glede na vreme, misija nemogoče. Najprej smo odšli v savno, po določenem času odtekli v jezero, nato pa ponovno nemudoma v savno. Uspelo nam je vsem, tako puncam kot fantom, kot tudi učiteljem. Nepozabna izkušnja, super. Po našem podvigu smo se zasluženo okrepčali, nato pa smo se že po nekoliko zasneženi pokrajini odpravili z avtobusom nazaj proti šoli. Tako se je ta nepozaben dan zaključil. 

Sreda, 18.1.2023

Današnji dan bi lahko razdelili na dva dela. Najprej smo si ogledali ogromen center odlagališča odpadkov, kjer se zbirajo različni odpadki širšega območja južnega dela države. Skozi kompleks smo imeli voden ogled z avtobusom. Fotografiranje in snemanje je bilo žal prepovedano, smo si pa lahko ogledali predelovalnico bioloških odpadkov, kjer smo spoznali moderen način upravljanja z različnimi odpadki. Kasneje smo se odpeljali proti glavnemu mestu Finske – Helsinkom. Sledil je ogled tehnološkega muzeja, kjer smo med vodenim ogledom spoznali razvoj tehnologije skozi čas. Učenci so lahko občudovali različne naprave, ki učiteljem seveda niso bile tuje. Da bi se pripravili za raziskovanje Helsinkov, smo se najprej okrepčali v enem izmed številnih trgovskih centrov. Sledil je ogled mnogih znamenitosti v starem mestnem jedru, kjer pa stoji med drugim tudi veliko modernih zgradb. Ogledali smo si pravoslavno in protestantsko cerkev, nato pa se skozi center mesta odpravili proti sodobni knjižnici, ki izstopa s svojo moderno zasnovano arhitekturo. Ostalo nam je tudi nekaj prostega časa za nakup spominkov. Tako se je počasi zaključil naporen, vendar nepozaben dan.

Četrtek, 19.1.2023

Tako kot je bila praksa velikokrat do sedaj, so tudi danes imeli učenci najprej aktivnosti v šolskih prostorih. Aktivnosti so potekale v različnih učilnicah, in sicer so obravnavali teme zgodovine in finščine. V tem času smo učitelji pregledali realizirane aktivnosti in se dogovarjali o bodočih nalogah, ki nas v sklopu Erasmus+ projekta še čakajo. Po kosilu nas je pred šolo že čakal avtobus. Odpeljali smo se proti enemu izmed številnih smučišč v okolici Riihimakia. Tukaj nas je že čakalo pripravljeno sankališče. Sledile so zimske radosti, učenci so resnično uživali med številnimi spusti po zasneženi in odlično pripravljeni progi. Čas je izjemno hitro minil. Že nas je čakal avtobus in nas odpeljal proti šoli. Tako so se zaključile četrtkove aktivnosti.

Petek, 20.1.2023

Učenci so imeli danes aktivnosti v šolskih prostorih. Najprej so se odpravili v likovno učilnico, kjer so se urili v spretnostih šivanja. Učenci so po lastnem navdihu šivali vzorce na oblačila ‘iz druge roke’, ki so jih kupili včeraj. S pomočjo sodobnih šivalnih strojev so bili precej iznajdljivi. Medtem ko smo učitelji imeli sestanek, so učenci zunaj šole sestavljali video na temo klimatskih sprememb. Naši učenci so se zelo izkazali, brez vsakaršnjih težav so opravili nalogo. Še bolj pa so bili uspešni v poznavanju značilnosti Finske. V spletnem kvizu Kahoot so bili najboljši med vsemi gostujočimi učenci. Čestitke vsem. Sledil je zadnji korak gostovanja na Finskem. Po zasluženem kosilu so učenci in učitelji spremljevalci prejeli certifikate uspešno opravljenega dela. Pohvale vsem. Na koncu, za zaključek, smo naredili skupinsko fotografijo. Učenci so preostanek dneva preživeli z družinami svojih gostujočih učencev. 

Sobota, 21.1.2023

Finska dogodivščina se zaključuje. Na poti prosti Sloveniji…

(Skupno 585 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost