Skoči na glavno vsebino

Sedmošolci uspešno odsmučali iz zimske Šole v naravi

Med 20. in 24. februarjem so se učenci 7. A in 7. B razreda učili/utrjevali znanje iz alpskega smučanja na MB Pohorju v okviru zimske Šole v naravi, oplemenitene s številnimi drugimi poučnimi vsebinami. Foto utrinke in opis dogajanja si lahko v obliki kratkega dnevnika ogledate in preberete v nadaljevanju:

1. DAN – ponedeljek, 20. februar:

Zjutraj smo se zbrali pod Pohorsko Vzpenjačo, s katero smo se popeljali 700 višinskih metrov nad naše mesto v Hotel Videc na Belviju na MB Pohorju. Po uvodnih informacijah, kosilu in razporeditvi po sobah smo se odpravili na smuči. Nekateri učenci prvič v življenju. Opravili smo testiranje smučarskega predznanja učencev in jih razdelili v skupine. Prvi odzivi učencev začetnikov so bili mešani: “je lažje, kot sem mislila, da bo”, “uh, težje je, kot sem si predstavljal”, “super, fajn je, naporno je…”. Sledila je popoldanska malica in predavanje o FIS pravilih na smučišču, varnosti in o smučarski opremi. Prosti čas pred večerjo so učenci izkoristili za rojstnodnevno zabavo ene izmed učenk, po večerji pa so se v skupnem prostoru pomerili v različnih družabnih igrah, ki so jih prinesli s sabo (človek, ne jezi se, karte, šah, risanje, miselne igre…). Nato smo se odpravili zasluženemu počitku.

2. DAN – pustni torek, 21. februar:

Prebudili smo se v sončno sveže jutro tukaj na MB Pohorju. Po obilnem zajtrku je sledilo dopoldansko učenje smučanja v 4. smučarskih skupinah, v katere so učenci razdeljeni glede na njihovo smučarsko predznanje. Učenci izjemno hitro napredujejo v znanju smučanja – če so še včeraj prvič v življenju obuli pancarje in nesli smuči, so danes že pogumno drseli po progi na Slemenu in se vozili s trakcem. Nekateri učenci začetniki pa so se že uspešno peljali z dvosedežnico. Tisti s smučarskim predznanjem so smučali na različnih progah in se urili v znanju osnovnega vijuganja, ustavljanja, vožnje po robnikih… Na smučišču smo tu in tam že srečali kakšno pustno šemo. No, mi smo smučali še nenamaskirani, pustovanje smo imeli zvečer. Po malici je sledilo zanimivo predavanje o pustu, ki ga je pripravila učiteljica Jasna. Učenci so že snovali načrte, kako se bodo namaskirali za pustno rajanje, ki se je pričelo po večerji, brez kurentov, ki so zelo zasedeni te dni. Pustni ples, predstavitev posameznih mask učencev in učiteljev ter številni smešni pripetljaji so sklenili pester pustni torek. Jutri pa novim izzivom naproti.

3. DAN – sreda, 22. februar:

Spočiti smo se zbudili v še eno krasno sončno jutro tukaj na 900 nmv na Belviju nad Mariborom. Po jutranji toaleti nas je čakal bogato obložen samopostrežni zajtrk, nato pa smo zopet odšli puščati sledi na smučiščih MB Pohorja. Danes so nekateri učenci smučali tudi na Videcu, na Partizanki in progah na Arehu. Učenci zelo lepo napredujejo in veselje jih je pogledati, kako suvereno smučajo. Nekateri izmed njih so želeli tudi zahtevnejše vaje na smučeh – in so jih tudi dobili 🙂 Med smučanjem smo imeli kosilo in kratek počitek, popoldne pa smo smučali naprej. Na smučišču nas je obiskala tudi učiteljica Helena R. Štok, ki je učencem predala pozdrave iz naše šole. Po popoldanski malici so učenci imeli pouk po skupinah – namesto v učilnici so v sobah skupaj reševali učne liste, ki so jih pripravili naši učitelji iz različnih predmetov. Medtem sta nas obiskali tudi učiteljici Vesna in Irena. Učenci so ju bili zelo veseli in pripovedovali so jima utrinke dosedanjih dogodivščin tega tedna. Po večerji so se zaprli v sobe in pripravili večerni program na temo “naša soba se predstavi”. Nekateri so zapeli pesem, drugi so pesem sestavili in jo recitirali, tretji so igrali skeč, četrti so prikazali, kaj počnejo v sobah, peti so imitirali smučarsko tehniko, šesti so plesali Macareno s svetlobnimi učinki ipd. Najbolj izviren in tehnično dovršen nastop posamezne sobe smo nagradili s praktičnimi nagradami, ki so jih prispevali nekateri starši. Zadovoljni in utrujeni od pestrega dne so učenci odšli v sobe in sanjam naproti…

4. DAN – četrtek, 23. februar:

Četrtkovo rahlo oblačno jutro so učenci pričeli s presenečenjem: namesto budnice sta jih prebudila g. ravnatelj in učiteljica Vesna, ki sta nas obiskala tukaj na MB Pohorju. Skupaj smo odšli na jutranji sprehod v okolici našega hotela in na zajtrk. Sledile so aktivnosti po izboru učencev: 3 urno kopanje in sprostitev v bazenu, smučanje z učiteljem Primožem ali pouk – reševanje učnih listov z učiteljico Jasno. Večina učencev si je izbrala bazen in učenci so nadvse uživali. Opazilo se je, da jim od Korona virusa odvzeta plavalna šola v naravi v 5. razredu zares manjka. Pod vodstvom učitelja Klemna so se učenci kopali, plavali, si regenerirali mišice v masažnem bazenu, izvajali različne oblike skokov v vodo, se igrali vodno odbojko, si podajali vodno žogico, rajali v vodi s plavalnimi rekviziti… Vse ob spremljavi popularne najstniške glasbe, ki se je oglašala iz bazenskih zvočnikov. Bazen je bil rezerviran le za nas, tako da je bilo zares fino. Nekaj učencev je medtem reševalo učne liste, preostali učenci pa so utrjevali znanje smučanja. Po kosilu je sledil aktivni počitek, nato smo odsmučali na bele strmine izvajat osnovno in hitro vijuganje, vožnjo po robnikih, vožnjo v formacijah… Sledil je počitek in popoldanska malica, sedaj pa poteka pouk v obliki reševanja učnih listov. Po večerji načrtovane nočne smuke nismo mogli opraviti, saj je bila nočna smuka zaradi slabih razmer odpovedana. Zato smo večerne aktivnosti prilagodili: nekateri učenci so si izbrali ogled smučarskega športnega filma, drugi pa so se z lučkami odpravili na nočni pohod do Stolpa. Občudovali in preučevali smo zvezde na nebu, ugotavljali katere lučke svetijo v mestu pod nami in slišali zelo grozno 🦇 zgodbico za lahko noč.

5. DAN – petek, zadnji dan, 24. februar:

Kar prehitro je minil teden – še zadnjič smo se prebudili v letošnji zimski Šoli v naravi. Tudi tokrat nas je pričakalo krasno sončno vreme. Pred zajtrkom smo spakirali kovčke in izpraznili sobe. Zahvalili smo se osebju v hotelski restavraciji, ki nam je vsakodnevno pripravljalo okusne, raznolike in bogate obroke ter jim v zahvalo izročili spominska darila iz naše šole. Hotelsko osebje pa je s torto presenetilo učenko, ki je tega dne praznovala rojstni dan. Sledilo je smučanje, kjer smo z učenci ponovili smučarske tehnike in jih opremili s še zadnjimi detajli za tekmovanje v veleslalomu, ki je predstavljalo enega od vrhuncev celotedenskega programa učenja smučanja. Učence smo opremili s štartnimi številkami in odpeljali so svojo najboljšo veleslalomsko vožnjo med količki. Odlično navijaško vzdušje je bilo tako na startu, kot tudi v cilju. Sledilo je še skupinsko fotografiranje z vsemi učitelji smučanja tega tedna in poslednji spust proti dvosedežnici Sleme. Nato smo se še zadnjič odpravili v skupinsko sobo našega hotela, da smo razglasili najhitrejše iz tekmovanja v veleslalomu. Vsak učenec je prejel tudi spominsko diplomo ter lepe praktične nagrade, ki so jih zelo velikodušno prispevali nekateri starši. Učenci so jim v zahvalo bučno zaploskali. Odpravili smo se iz hotela in se s Pohorsko vzpenjačo popeljali iz Belvija nazaj v dolino staršem v objem.

Letošnja zimska Šola v naravi generacije sedmošolcev je za nami. Učenci so se naučili alpsko smučati, pridobili so številne življenjske izkušnje, neprecenljive spomine, nepozabne zgodbe….

Spisal: Klemen Kotnik, pedag. vodja zimske ŠVN

(Skupno 706 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost