Skoči na glavno vsebino

16. oktober – SVETOVNI DAN HRANE

16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov  ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva prehrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« / »Water is life, water is food. Leave no one behind.« 

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen vode za življenje in hrano ter prehranjevanje. Voda je bistvenega pomena za življenje na Zemlji. 

Zaradi hitre rasti prebivalstva, urbanizacije, gospodarskega razvoja in podnebnih sprememb so vodni viri planeta vse bolj obremenjeni. Hkrati so se sladkovodni viri na osebo v zadnjih desetletjih zmanjšali za 20 %, razpoložljivost in kakovost vode pa se hitro slabšata zaradi desetletja slabe rabe in upravljanja, prekomernega črpanja podtalnice, onesnaževanja in podnebnih sprememb. Danes 2,4 milijarde ljudi živi v državah, kjer primanjkuje vode. Voda, kot dragoceni vir ni neomejen, zato ga moramo prenehati jemati za samoumevnega. Kaj jemo in kako je hrana pridelana, vse to vpliva tudi na dragocen naravni vir – to je VODA.

Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi šoli. Osnovna prehranska znanja učenci kontinuirano pridobivajo v vseh razredih osnovne šole pri različnih dejavnostih in predmetih, najbolj pa pri pouku gospodinjstva in organizirani šolski prehrani.

Tudi naša šola bo v letošnjem letu aktivno vključena v prizadevanja ob svetovnem dnevu hrane. Prizadevali se bomo k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja ter modremu in varčnemu ravnanju z naravnimi viri, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. oktober.

(priredili po zapisu ZRSŠ)

Več na povezavi: https://www.fao.org/world-food-day/en

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost