Skoči na glavno vsebino

Holokavst – spominjamo se, da ne pozabimo

Pri različnih predmetih se učenci seznanjajo s človekovimi pravicami in obsojajo politične režime, ki kršijo osnovne človekove pravice. Že od leta 2011 imamo vsako leto gostujočo razstavo ali druge aktivnosti za učence ob dnevu, ko se spominjamo holokavsta. Lansko šolsko leto smo se posvetili porajmosu (uničevanje Romov in Sintov v času nacizma).

V letošnjem letu pa gostimo razstavo o prisilnem delu v času nacizma. Razstavo so pripravili dijaki Škofijske gimnazije Vipava pod mentorstvom Martine Podbersič Smrdel. Izjemni so spomini nekdanjih prisilnih delavcev. Učencev sta še še posebej dotaknili zgodbi Kamila Arčona in Klawdije Malewannaje. Za vodenje po razstavi sta se odločila učenca 8. a razreda Lana Kovačič in Vid Krampl. Prvo vodenje sta odlično opravila, sledijo še vodstva za ostale učence sedmih, osmih in devetih razredov. Pete in šeste razrede bo po razstavi vodila učiteljica zgodovine Marjetka Berlič. Četrtošolci pa bodo spoznali zgodbo Hanin kovček.

Tudi v Mariboru so prisilni delavci gradili rove pod kasnejšo Tovarno avtomobilov Maribor – TAM. Rove si je mogoče ogledati. V Mariboru pa so imeli nacisti zaprte vojne ujetnike različnih narodnosti. Preko osebnih spominov smo spoznali kruto ravnanje nemških oblasti do ruskih ujetnikov. Ostanki tega taborišča Stalag XVIII D so še vidni v Melju in ga pogosto obiskujejo ruski zgodovinarji ali ljudje, ki iščejo prostor, kjer so izgubili svojce. Spominsko obeležje preminulim ruskim ujetnikom je na mariborskem pokopališču.

Z vojnimi ujetniki, ki so delali na železniški progi proti Koroški, je povezana čudovita zgodba o preboju 87 zavezniških ujetnikov, ki so se rešili s pomočjo partizanov in civilistov. Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi. Lahko pa preberete tudi knjigo Vranov let v svobodo.

https://www.delo.si/novice/slovenija/mladim-zapustimo-tisto-cesar-mi-nocemo-izgubiti-232621.html (dostop 21. 1. 2020)

http://zb-nob-zgornja-savinjska.si/vranov-let/ (dostop 21. 1. 2020)

(Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost