Skoči na glavno vsebino

Učenke in učenci 1. in 2. VIO že danes počastili slovenski kulturni praznik

Praznik je običajno nekaj lepega. Nekaj, kar popelje misli v tisto, kar visoko cenimo in spoštujemo. Slovenski kulturni praznik ni samo dan, posvečen spominu na našega velikega pesnika Franceta Prešerna, ampak je mnogo, mnogo več.

Kaj je pravzaprav kultura?

Kultura je resnična moč. Je tisto, kar imamo v glavi in v srcu. Kultura so vrednote srca in duha.

Z Družinskim gledališčem Kolenc iz Vač smo danes doživeli čudovito potovanje v pravljico Povodni mož in postali del nje. Spoznali smo eno najlepših slovenskih balad, ki je nastala v pesnikovem mladostnem obdobju.

Pesnik – doktor France Prešeren sploh ni bil dolgočasnež, kot si morda nekateri mislijo. Naš največji pesnik je bil čisto pravi pravljičar! Napisal je pravljico o povodnem možu, o važički Urški, o nedeljskem plesu in o strašnem viharju! Ob spremljanju zgodbe smo ugotovili, kaj se zgodi nesramnim in ošabnim deklicam. Pride povodni mož in jih vzame. Konec ni tragičen, saj se glavna junakinja odloči, da ne bo več prevzetna …

Za četrtošolce in petošolce se dogodivščina tu še ni zaključila. Predstava jih je popeljala v nadaljevanje kulturnega dne skozi zabavne naloge, delavnico s peresi, glasbeno delavnico in kviz.

                

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost