Skoči na glavno vsebino

2020 Irena Prosenjak

Irena Prosenjak, predmetna učiteljica biologije in kemije, je v šolstvu zaposlena od leta 1986. Od leta 1995 deluje na Osnovni šoli Draga Kobala Maribor. Poučuje naravoslovje, biologijo in gospodinjstvo ter izbirne predmete.

Za delo na področju naravoslovja je navdušila številne generacije. Prepoznavna je po predanem podajanju snovi, učenci tudi zaradi nje radi raziskujejo različne rastlinske in živalske vrste ter ekosisteme. Dolga leta sodeluje kot mentorica učencem na natečaju Mladi za napredek Maribora, ki so se doslej predstavili z 22 raziskovalnimi nalogami. Pet se jih je uvrstilo na državno tekmovanje.  

Kot razredničarka se zna ustrezno približati tudi zahtevnim učencem. Odlično sodeluje s starši, ki jo cenijo zaradi njenega pristopa k reševanju težkih življenjskih preizkušenj.

Bila je koordinatorica mednarodnega projekta Eko šola kot način življenja. Kot koordinatorica šolske prehrane je vzpostavila učinkovit sistem HACCP. Dve leti je vodila projekt Skriti zakladi mestnih parkov, urbano vrtnarjenje in ustvarjanje šolskih vrtov. Vodila je številne delavnice za otroke in starše o pomenu zdrave prehrane ter gibanja za ohranjanje zdravja. Štiri leta je organizirala raziskovalne tabore v Rovinju, zadnja leta je organizatorica taborov za nadarjene učence. Na tekmovanju iz znanja biologije so njeni učenci dosegli dve zlati in sedem srebrnih priznanj. Štiri leta je bila članica ocenjevalne komisije za ocenjevanje raziskovalnih nalog pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Bila je sodelavka pri nastajanju samostojnih delovnih zvezkov in učbenikov. Sodelovala je z Zavodom za šolstvo in s Šolo za ravnatelje,  prav tako je uvajala številne novosti in nove pristope pri poučevanju. Na šoli je bila dva mandata predsednica Sveta zavoda.

Šilihovo priznanje gre v roke predani učiteljici, znani po sprejemanju različnosti in bogatitvi razvoja svoje šole ter svojega predmetnega področja.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost