Skoči na glavno vsebino

Ta veseli dan kulture

Praznik je običajno nekaj lepega. Nekaj, kar popelje misli v tisto, kar visoko cenimo in spoštujemo. Hkrati pa nas po svoje zavezuje k nečemu, kar je vredno spoštovati. Toliko bolj, ker se zavedamo veličine trenutka, ki ga želimo proslaviti.

Sleherno leto – 8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik. Na ta dan je pred mnogimi leti umrl dr. France Prešeren, največji pesnik slovenskega naroda.

Dr. France Prešeren je spesnil pesem Zdravljica, ki smo si jo Slovenci izbrali za slovensko himno. V Zdravljico je pesnik skril srčne želje slovenskega naroda, da bi svobodno dihal in si sam oblikoval življenje po lastnih merilih.

Slovenski kulturni praznik ni samo dan, posvečen spominu na našega velikega pesnika Franceta Prešerna, ampak je še mnogo, mnogo več. To je dan, ko naj bi se ljudje spomnili na to, da človek za srečno in bogato življenje potrebuje tudi duhovne vrednote, vrednote srca in duha, ki jim lahko rečemo tudi kultura. Kaj je pravzaprav kultura? Kultura je resnična moč. Je tisto, kar imamo v glavi in v srcu …

Tudi učenke in učenci 1. in 2. VIO smo danes s sloganom: Ta veseli dan kulture obeležili ponedeljkov slovenski kulturni praznik. Ogledali smo si spletno proslavo, v nadaljevanju pa postali mali umetniki – pisatelji in ilustratorji in ustvarili naše prve slikanice in knjige.

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost