Skoči na glavno vsebino

OKROGLA MIZA: Duševno zdravje učencev

V ponedeljek, 23.1. 2023 smo izvedli prvo okroglo mizo na temo Duševnega zdravja. Tema; Duševno zdravje učencev je tema trenutnega otroškega parlamenta. Organizator okrogle mize je bila šolska skupnost.

Kot gostji, sta bili na okroglo mizo povabljeni svetovalna delavka Nastasja Urankar in izvajalka DSP-a Nina Štramec. . Okroglo mizo je moderiral mentor šolske skupnosti; učitelj Primož Kralj.

Nastasja in Nina sta z nami delili izkušnje, ki jih imata z učenci naše šole. Nastasja je govorila na splošno o čustvenih težavah naših učencev. Nina se je osredotočila na korelacijo med učnim uspehom in čustvi. Pred začetkom nas je pozdravil G. ravnatelj, spregovoril je nekaj besed o smislu in pomembnosti okrogle mize in pomembnosti dobrega duševnega zdravja.

Na okrogli mizi so sodelovali učenci od 6. do 9. razreda, prisotnih je bilo 9 učencev.

Namen okrogle mize je bil pogovor o čustvih, tako prijetnih kot tistih manj prijetnih. Govorili smo o čustvih strahu in jeze, o samopodobi in idejah kaj narediti, ko smo pod stresom.

Učenci so bili na pogovorni mizi zelo inovativni. Izmenjali smo izkušnje o različnih čustvih in situacijah, ki čustva sprožajo. Kar nekaj pozornosti smo posvetili samopodobi, pomembnosti le te in dinamike, ki nas spremlja, ko je samopodoba tista, ki olajša ali oteži življenje.

Na koncu smo govorili o idejah, ko smo v stresu, da si le tega olajšamo in ga še imamo pod kontrolo.

Učenci, ki so prisostvovali so delili veliko izkušenj z nami, imeli so tudi kar nekaj uporabnih idej, kaj narediti, ko nam je težko.

Zahvaljujem se vsem prisotnim: G. ravnatelju, Nini, Nastasji in učencem, da so si vzeli čas in bili del prve, vsekakor pa ne zadnje okrogle mize.

(Skupno 197 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost