Skoči na glavno vsebino

29. SEPTEMBER – MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

Zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane je bistveno za prehod na trajnostne prehranske sisteme. Z ukrepi za preprečevanje odpadne hrane se borimo tudi proti podnebnim spremembam, zagotavljamo več hranljivih živil za prehrano ljudi ter privarčujemo denar podjetjem in gospodinjstvom. Skupaj smo torej odgovorni za to, da zmanjšamo odpadno hrano na ravni potrošnikov. Vključiti je treba akterje na vseh ravneh.

V šoli se zavedamo, da imamo pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do hrane in zmanjšanja količine odpadne hrane. Zato preko izobraževalnih aktivnosti v okviru pouka in drugih šolskih in obšolskih dejavnostih ozaveščamo učence in delavce šole o problematiki.

Ali ste vedeli?

  • V Sloveniji nastane vsako leto 151 000 ton odpadne hrane. Od tega je 40% užitne.
  • Prebivalec Slovenije v enem letu zavrže 72 kg hrane,
  • 47 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih,
  • 30 % hrane, ki jo kupimo konča v smeteh,
  • Na svetu vržemo stran toliko odvečne, pretečene ali celo sveže hrane, kot je pridelamo na predelovalni površini, veliki za kar 635 Slovenij!

Predlagamo ogled motivacijsko video zgodbe o letnem bojnem načrtu razširjene slovenske družine za zmanjševanje odpadne hrane:

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/spostuj-hrano-spostuj-planet-zavrzi-manj/

Več informacij:

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/mednarodni-dan-ozavescanja-o-izgubah-hrane-in-odpadni-hrani-2023/

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost