Skoči na glavno vsebino

Grški učenci, prijatelji iz Primary School of Diavatos-Mesi so nas z veseljem pričakali 

Med 19. 5. 2024 in 25. 5. 2024 je potekala izmenjava učencev med Slovenijo in Grčijo, ki nam je prinesla nepozabne izkušnje in poglobljena prijateljstva. 

Prvi dan našega obiska se je začel in končal v plesnem ritmu. Grki so nas razveselili s tradicionalnima plesoma polka in rašplja, pri pouku pa smo se naučili, da naši obrazi govorijo mednarodni jezik. V ustvarjalni delavnici smo izdelali lovilce sanj, ki so nam pozno zvečer, po vrnitvi s praznovanja praznika sv. Konstantina, pomagali predelati številne nove vtise. Na praznovanju smo spoznali veliko tradicionalnih grških plesov in običajev, kar je bilo čudovito doživetje. 

V naslednjih dneh smo se naučili skupno pesem, posvečeno našemu prijateljstvu med 🇬🇷 in 🇸🇮. Obiskali smo muzej grške kulturne dediščine ter grobnico Filipa drugega Makedonskega, očeta Aleksandra Velikega. Poleg tega smo skupaj sestavili recept v treh jezikih – grškem, angleškem in slovenskem – ter spekli okusne piškote. Po kulinaričnih podvigih so sledile igre na igrišču, kjer smo se še bolj povezali. 

Izmenjava nam je omogočila, da smo skozi različne dejavnosti spoznali temeljne vrednote, kot so prijateljstvo, ljubezen, potrpežljivost, medsebojna pomoč in mir. Te vrednote smo ne le razumeli, ampak jih tudi doživeli v praksi, kar je našo izkušnjo naredilo še bolj posebno in nepozabno. 

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost